Деблокада регулатора Елстер М2Р

Ово је регулатор са аутоматским ресетом, али као и све у техници могуће је да нешто затаји. Из тог разлога ћемо Вас едуковати како да деблокирате (активирате) регулатор М2Р произвођача Еслтер. Напоменућемо да се  овај регулатор треба сам деблокирати (активирати) у случају када је дошло до нестанка гаса и поновног пуштања у дистрибутивни систем.

Када гас нестане и Ви сазнате да је настављена редовна испорука природног гаса, а ви и даље немате гас у вашој инсталацији потребно је да проверите следеће:

  1. Да ли су вам потрошачи ушли у блокаду – ресетовати уређај (урадите сами).
  2. Да ли можете да упалите штедњак на гас (ринглу) – ставите руку да осетите да ли има неког цурења на рингли (урадите сами).
  3. Ако постоји негде цурење гаса, овај регулатор неће пустити гас у инсталацију све док се не отклони недостатак.

Ако сте све урадили како смо објаснили у претходном кораку, а Ви и даље немате гаса у вашој инсталацији потребно је онда затворити све гасне славине у вашем објекту и отићи до кућно мерно-регулационе станице (КМРС) да активирате поново регулатор. Активирање ће те урадити на следећи начин:

Код првог пуштања или када аутоматски ресет закаже те је регулатор пао у блокаду (затворен положај), деблокада Елстер регулатора се одвија у једном кораку.

– погледати да ли је средишње дугме поравнато (обележен стрелицом) сл.1

Корак 1. – повући извлакач у радни положај (то ће те урадити тако што ће повући према вама и пустити, као на сл.2)

– Ако је све добро, средишње дугме (никловано) мора бити поравнато са извлакачем сл.3

У случају да не можете активирати-деблокирати регулатор или да осећате мирис гаса потребно је позвати техничку службу ”Ковин-гаса”.

Ко има регулатор произвођача Хеат, принцип рада је исти као код Елстера, само што уместо дугмета има вијак у централном делу извлакача.