Деблокада регулатора УНИС

    Код овог регулатора мораћемо прво утврдити да ли је регулатор пао у блокаду на ниском или високом притиску. То ћемо урадити тако што ћемо прво проверити блокаду услед ниског притиска.

I ДЕБЛОКАДА РЕГУЛАТОРА УСЛЕД ПРЕНИСКОГ РАДНОГ ПРИТИСКА

  1. Корак је одврнути чеп као са слике бр. 1. (ово се ради руком).

2. Корак је видети да ли је осовиница извлакача (обележен стрелицом) унутар регулатора или и излази из кућишта регулатора.

3. Ако је осовиница излакача унутар кућишта регулатора, регулатор је у блокади услед ниског радног притиска. Активирање регулатора ћемо урадити тако што ћемо осовиницу ухватити клештима и повући на горе. Ако је све у реду осовиница излакача ће остати у горњем положају. У случају да осовиница излакача не остаје у горњем положају потребно је утврдити да ли је регулатор блокирао збор превисоког радног притиска. То је објашњено у наставку овог текста. Када се деблокира регулатор услед превисоког радног притиска у инсталацији потребно је вратити се на овај корак и покушати поново да се извуче извлакач. Ако и сада не можете то урадити онда ћете позвати техничку службу Ковин-гаса, ако је извлакач остао у горњем (радном) положају прелазите на следећи корак.

 

4. Вратити скинути чеп и стегнути га умерено руком.

 

II ДЕБЛОКАДА РЕГУЛАТОРА УСЛЕД ПРЕВИСОКОГ РАДНОГ ПРИТИСКА

  1. Скинути чеп означен на слици изнад. Ту је потребно да имате нека клешта или одговарајући кључ. Потребно га је олабавити, а остатак навоја одврнути руком.

2. Чеп скинути и одложити са стране да можете имати слободан приступ осовиници.

3. Изглед осовинице после скидање чепа, а која је обележена на слици бр. 3.

4. У овом кораку ће те проверити да ли је осовиница у радном положају или не. Због малог радном хода, а услед неискуства најбоље је осовиницу ухватити клештима и извући до краја као на слици бр. 4. Ако је регулатор био у блокади, приликом повлачења осетиће те да је остао у радном положају, а то значи да је регулатор сада деблокиран услед превисоког радног притиска и прелазите на следећи корак. У случају да се стално враћа назад или да претешко иде потребно је се обратити техничкој служби Ковин-гаса.

5. На крају враћамо чеп ОБАВЕЗНО назад и притежемо га клештима или кључем. Овде на крају морате проверите сапуницом да ли сте чеп добро завили (узмите сунђер на којем је сапуница за прање суђа, направите пену и испрскајте цео чеп).

НАПОМЕНА: Услед квара регулатора или немања гаса у дистрибутивном систему, нећете моћи деактивирати регулатор.

Квар пријавите Ковин-гасу.